fredag 11. april 2014

Karamell


Det finnes masse smågodt, og storgodt for den saks skyld. Men innen for smågodt verden finner man varianter med herlige navn, som blant annet sure skiftenøkler, sure fruktpenger, sure skaller, boble brus, tivoli linser, salte katter, mint knapper, speil egg, syrlige små bjørner, pluss masse masse mer. Altså en god påske egg blanding. Karamell er en strålende sak, og passer ypperlig med tanke på profilering. Det er ca 200 biter pr kilo, som da gjerne er pakket inn i papir, som tilsvarer bedriften sine farger og topper det hele med en godt synlig plassert logo.

Visste du at man med en kilo logodrops når frem til 200 fornøyde kontakter og 200 potensielle kunder? Drops med logo blir alltid satt pris på og er et selvfølgelig reklameprodukt på messen eller i resepsjonen. Hero Profil har levert tonnevis med logodrops opp gjennom årene, til små og store virksomheter.

Dagens trivia, sånn i tilfelle du lurte:
Karamell betegner vanligvis forskjellige slags seige eller sprø konfekter av sukker tilsatt fløte. Karameller kan også være tilsatt smaksstoffer, nøtter, frukt og annet. Karamell kan dessuten brukes i andre matvarer og søtsaker, for eksempel i kaker, desserter, godteri og sjokolade.

Karamell er også navnet på den brune, seige og blanke massen som oppstår når en smelter og bruner sukker over varme, det vil si når sukkeret blir karamellisert.

Dersom du vil lage det selv, ja så er det bare å gjøre det på denne måten:
Ingredienser: 50 g margarin 3 dl sukker 2,5 dl sirup (lys eller mørk) 1/3 liter fløte 1 ½ ss vaniljesukker

Om du f.eks kutter sirupen vil du få en annen type karamell, såkalt "fudge". Dette er en mer smuldrete, mykere versjon av den tradisjonelle karamellen.
Når du har laget karameller finnes det alltid muligheter for å forandre på smak og konsistens etter den er ferdig. Om du legger all karamellen i en varmevant bolle og smelter den på meget svak varme i mikrobølgovnen kan du forandre på den. Om du tilsetter sirup blir den hardere, om du tilsetter mer fløte\melk blir den mykere. Du kan også tilsette smak som f.eks vaniljesukker, brunt sukker, valnøtter, sjokoladeknapper osv. Rør sirupen, melken\fløten eller smaken inn i den smeltede karamellen og sett den i mikrobølgovnen igjen, i ca. 40 sekunder på svak varme.

Fremgangsmåte
Bruk en stor kjele, ikke teflon. Smelt margarin, bland i sirup og fløte, og så resten.
Rør til sukkeret har smeltet. Fosskok under omrøring 10-12 minutter til kokingen avtar.
Avkjøl på bakepapir i en form og skjær eller klipp passende biter.
Tips: Pakk inn karamellene inn i cellofan og gi bort i gave.